Uitgelicht

Luc De Man
Cubes #29 


Quote Walter Ertvelt 
Het streven naar perfectie in de sculpturen van Luc De Man ontroert. Je ervaart zo’n wonderlijke exactitude in zijn beeldencreaties. Het zijn unieke vormen die hij toevoegt aan de oerwereld. Want in de natuur bestaat er geen perfecte kubus, vierkant, bol, piloon, balk, een kooi of een lege ruimte, gevat in een ‘frame’. En de valse volmaaktheid van die beelden/vormen/sculpturen wringt (soms) op een bevreemdende manier met de ‘schoonheid van de natuur’, van de context waarin ze vertoeven.

Cubed incumb 1



Quote Freddy Huylenbroeck
De kern van alle dingen is stil en eindeloos. Alleen de dingen zingen, schrijft Felix Timmermans in de beginregels van zijn gelijknamig gedicht dat opgenomen werd in zijn bundel Adagio uit 1947. De titel zou net zozeer het plastisch credo van beeldhouwer Luc De Man kunnen zijn. In zijn werk, waar we aangewezen zijn op de ritmering van volumes, een mathematische ordening en een ingetogen verinnerlijking, vormt dit statement zijn getuigenis van een overredende verstandelijke tussenkomst, van een zoeken en tasten naar evenwicht, sereniteit en beheersing van spanningen en tegengestelden, naar een vergeestelijkte symbiose tussen mens en natuur. Het spel van de materie met ritme, licht en ruimte is zijn poëzie van de constructie, die hij feilloos herleidt tot de essentie en serieel in zijn Cubes intensiveert met een psychische energie. 

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s